Clouds

Sunday, 2 February 2014

Pengalaman Kerja Sambil Belajar

Demi sebuah percutian aku buat part-time di sebuah pasaraya. Mula apply kat Mydin, tapi tak dapat. (xlayak ke aku jadi cashier? xlayak ke??). tesco penuh dah, mintak kat cafe xdpat. Kalau apply waiter kat kedai makan, nanti penat sangat. kecuali kalau xda kelas awal pagi dan lewat petang bolehlah.

Susah nak decide , nak kerja atau x, sebab ia melibatkan masa aku. Masa aku yang selalu takder masa ni. (Takder masa memanjang..) Masalahnya dengan FYP dan paper repeat aku = Calculus,sebab mengharapkan result yang lebih baik.

Tapi sebab memang betul takda duit nak pergi KRABi~ kerja je pilihan aku ada. Saja nak merasa backpacker ngan member. Aku jadi promoter pakaian lelaki. Kenapa pakaian lelaki? sebab pakaian perempuan buat aku tak tahan nak beli. Seriously, baju lelaki pun aku sibuk belek, apatah lagi perempuan.

Aku share duit minyak ngan member, tumpang moto dia pergi keje. Syarat kerja kat situ, 6 hari seminggu. Penat tu agaklah, Penatnya bila habis kelas, tunggu bas balik bilik. Sampai bilik, terus siap-siap pergi kerja. Untungnya balik pukul 10, kerja lain biasa memerlukan balik pukul 11 @ 12. Sampai bilik siap mandi semua dalam pukul 11, pastu boleh tgok keje2 rumah ke assignmnet fb ke bla2.. xsampai sejam aku pun hilang ke alam mimpi.

 Lain kalau kerja dekat Mydin, syaratnya kerja 20 jam seminggu, flexible untuk punchkad. Yang bestnya, boleh pilih hari nak berpenat-penat dan bersenang-senang. Hari-hari boleh cuti tapi sabtu ahad boleh pulun satu hari kerja, pagi sampai tengah malam dan lengkapkan jam selebihnya malam jumaat..+ kerja kat Mydin gaji bersih, gaji xcmpur duit jualan arak. Barang Mydin sume halal.

 Kerja kat pasaraya aku ni, sebabnya xramai pelanggan (jenama mahal) jd aku ada masa nak curi-curi baca nota, lagi-lagi kalau esoknya test.  Tapi kalau korang tak nak terasa masa berjalan, pilihlah jenama yang disukai ramai, iaitu jenama pakaian yang harga berpatutan.

Memang pengurusan masa penting, kerja tak boleh buat last minute. Tapi manfaat sebenarnya adalah kepekaan terhadap masa semakin bertambah, dalam kelas lebih fokus dan penggunaan masa jadi lebih efisien. (Kecuali bab tunggu bas nak pergi kelas).  + buat study grup waktu study week. Jadi tak rushing nak habiskan silibus sorang-sorang +  keyakinan diri menghadapi peperiksaan bertambah walaupun sedar tak habis study.

Lastly aku dapat kumpul 500 ringgit dlam masa 2 bulan. Cukup-cukup jer nak pergi krabi.
 Lpas balik dri Krabi, memang berangan nak melancong lagi next sem, untuk manfaatkan pasport antarabangsa berRM 100 tu. Seriously melancong best, lagi bermakna dengan duit sendiri.

Tp untuk kerja lagi sem depan aku kena pikir masak3, sebab kena fokus lebih sket kat akademik. FYP not easy beb. Aku sangat blur...takut Viva aku lingkup lagi. Overall result aku sem ni akan menjunam, sebab nasib kali ni tak menyebelahi paper repeat aku. Pengajarannya kalau nak repeat paper, study dlu lecturer dia. Lecturer baru biasanya susah nak diramal cara dia buat soalan.
Perkenalkan, part of  my hectic schedule. -the FYP on Grain Size Analysis


6 comments:

  1. Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera,

    Adakah anda sedang mencari peluang untuk menambah pendapatan tambahan hanya melalui internet sahaja?
    Ataupun tidak ingin bersusah payah memerah tenaga dan masa pergi ke tempat kerja tetapi hanya bekerja dari rumah sahaja?

    Betulkah ni?
    Ya sekali! Terbukti terdapat pelbagai testimoni yang telah berjaya menjana pendapatan ribuan ringgit hingga ada diantaranya mencecah 5 angka
    dalam masa 2 bulan sahaja! Sila layari link dibawah jika anda tidak mempercayainya
    ==> http://jobdirumah.com/muhdridhwan

    Mengikut kajian, kerja dari rumah ini sesuai untuk pelajar kolej, ibu-ibu yang perlu meluangkan masa untuk anak-anak mereka, orang-orang yang telah bersara, orang kurang upaya, dan orang-orang yang tidak mahu tekanan di pejabat.
    Oleh itu, kami memerlukan individu yang berminat untuk menjana pendapatan secara santai dan fleksibel di rumah.

    Jika anda nak bekerja dari rumah dan memiliki kemahiran berikut:

    1: Mahir mengunakan komputer & internet.
    2: Tahu mengunakan perisian Microsoft Office atau Open Office.
    3: Boleh membaca dan menulis dalam berbahasa Inggeris.
    4: Tahu apa beza antara Google & Web Browser.

    Anda sesuai untuk kerja online freelance seperti:

    1: Virtual Assistant (USD$100 per projek)
    2: Data Entry (USD$50.00 per projek)
    3: Web Research (USD$150.00 per projek)
    4: Virtual Customer Service (USD$70.00 per projek)

    Bagi mendapatkan maklumat lanjut tentang online freelancing sila layari link dibawah sekarang!
    ==> http://jobdirumah.com/muhdridhwan

    ReplyDelete
    Replies
    1. knapa bayaran dalam USD?? knape tak RM?

      Delete
  2. assalamualaikum... nk tnya sikit...
    bila kita beljar kn, mesti akan ada group assignment (assignment berkumpulan)
    kita tgh buat study smbil kerja part-time..
    bila dh ada dlm situasi tu, mcm mna kita nk sesuaikn dgn keadaan ye?
    mcm mna nk bg kwn2 yg satu group dgn kita faham dgn keadaan kita?
    bkn apa.. perangai manusia nie mcm2..
    ada yg ambil kisah, x ambil kisah, mcm2 la..
    nnti takut ada yg kata kita nie nk lps tgn(padahal tugsan dh dibahagikn, kita cuma x blh nk dtg msa group discussion je)..
    tp masalah jd besar mcm ada bom nk meletup kat situ..
    mcm mna ek?
    blh bg pndpt x?

    ReplyDelete
  3. Maksud ain? kawan2 tak paham yang kita kerja part time?
    Pkara pling penting dlm grouping adalh.. jangan cengkelat kerja~
    Selagi kita tak cengkelat, should be OK. Bhagian kita, kita siapkan. Kalau miss smthg kena tanya, btol x?
    Klu time kitorang dlu, assgnment dscuss xbnyak, nk present baru praktis xplain kat stiap orang. Ada mmber yang memang part-timer tegar, jd dia slalu datang lambat. Tapi bila dia dtang memang jd extra revision sbb dia akan tanya semua part yang dia tak tawu walaupun soalan tu dah bnyak kali kitorang bincang sbelum dia datang.

    ReplyDelete
  4. Saya pelajar semester 1. Bercadang nak kerja part time di dominos (kalau dapat) sbg penebar roti (pembuat pizza). Pada pendapat u, isit worth??

    & is there any other way I can hv longer conversation with u about this (students kerja part time)

    ReplyDelete
  5. Perkhidmatan pos antarabangsa paling murah!
    Kadar penghantaran paling murah berbanding syarikat penghantaran yang lain. Layari laman web www.viabox.com untuk mengetahui lebih lanjut. Dijamin laju dan selamat. Kepuasan anda adalah keutamaan kami.

    ReplyDelete