Clouds

Thursday, 7 February 2013

Bukit Bunuh ~Lenggong, Perak.


Mentari pagi~  Hari ke-4


Cuti sem aku dah luak , sebab seminggu ikut senior buat geo survey kt Tapak Warisan Lenggong Perak. Jadi sebenarnya aku menyesal ke pergi? memang menyesal, menyesal sebenarnya kalau x pergi.. bole hiking for free. Naik turun ladang getah ladang sawit tu kira hiking la.

 Kat sini kitorang buat resistivity and seismic survey. Resisitivity bertujuan untuk tengok rintangan dalam tanah, seismic pulak kita tengok macammana gelombang lalu dalam tanah, dengan cara tu kita bole tahu berapa kedalaman lapisan tanah. Gambar aku amek banyak guna kamera memberlah, so xley nk tnjuk acane.


Peralatan seismik, main source yang aku tak tnjuk kat sini ialah weightdrop 40 kg untuk dihentak oleh orang2 lelaki ke tanah supaya teraloc yang warna oren tu bole display gelombang tenaga dari hentakan weightdrop tu.

Juliana Banos tercicir kasut dalam lecak paya. (lecak paya, ape aku sebut nieh?)

Mula2 dworang tebas belukar buat jalan, lepas tu kitorang masuk bawak tool. Bertahun-tahun aku tengok bapak aku pakai kasut but getah, tapi xpernah pakai, kali ni barulah merasa kena pakai. Redah semak, duri, paya, semua ok. Pasni bole consider but getah jadi hadiah buat orang tersayang.

Motif kat kawasan bukit bunuh ni adalah untuk kesan hentaman meteor. Sebab budak arkeologi cakap ada jumpa jenis batuan mineral yang xda kat bumi, kalau betul hipotesis tentang meteor tu, mesti sepatutnya ada kawah hasil hentaman.


Naik tadi guna van dengan ranger, waktu turun sume pack ikut ranger je.

Actually we try to mention the backdrop~ Unusual scenery for me.
Jenayah bole berlaku dimana sahaja.

Waktu buat seismik kat tepi rumah orang, baru lepas makan kelapa cik Peah Semprit. Siap hidang cempedak lagi.



Tempat berkubang sapa nieh?

Ye ke batu meteor ni? Tapi dworang kata longgokan batu ni relate dengan hentaman tu, dan banyak lagi batu bersepah dalam ladang sawit ni.

Sungai Perak~

Malam senior2 proses data, dan ada yang mengajar cara proses data. Ada yang garu kepala, ada yang garu kucing.

Sarapan sambil tengok tv bisu.

Pagi2 ktorang akan singgah Pekan Lenggong beli jajan buat bekal tengahari ke petang. Xdan nak bawak nasi msuk hutan, (xla hutan sangat, ala2 hutan je.)  Ada satu perasaan yang best kat Pekan Lenggong tu, iaitu rasa aman. Nampak warga emas je ramai kat sini, budak2 kecik susa nak jumpa. Jalan xsesak, sume orang slow and steady. Mungkin sebab pagi lagi kut.
Pekan Lenggong.


Gambar rosaklah, waktu pagi, waktu untuk memborong biskut. Kak Awen as our banker.


Tak banyak kenderaan kan.
Dah banyak sangat keluar masuk ladang, bukit mana aku jejak pun aku dah tak tahu.
Ni tempat paling seksa, berteres-teres. Tangga memang xdalah nak naik turun, panas kering lagi.
Mula aku join team seismik, skang team resist plak. Tyme ni tengah bentang kabel untuk 400 meter panjang.

Hari terakhir di lapangan, bsok ktorang akan meninggalkan senior2 meneruskan tugasan mereka untuk 3hari lagi.
Alhamdulillah, terima kasih sume. Surry mark, you punya gambar nampak kaki je.
Satu pengalaman baru sebab dapat bekerja dengan senior2 dan budak2 Acheh. Bila sebut Acheh automatik
kita fikir Tsunami dan pekerja asing. Kali ni kita tengok dari sisi akademik plak. Sistem pendidikan dworang cam kita, dan attitude dworang pun sama je macam kita.Semoga lain kali kita gather lagi.

No comments:

Post a Comment