Clouds

Friday, 21 December 2012

Takut lupa..

taipan ini agar aku x lupa tentang Bridget Al Qassam

 aku tak pernah tahu sampailah malam 22 november tu ada solat hajat kat stadium usm, penceramah, ustaz Budianto cerita. Nama indonesian cakap Kedah tapi.

Bridget Al Qassam ni ialah sayap kanan pimpinan Hamas. Sekian lama jadi sasaran Israel. Bridget Al Qassam terdiri daripada pemuda-pemuda berani mati yang seratus peratus perjuangan hidupnya untuk agama Allah. Diasaskan oleh Ahmad Yassin, seorang lelaki yang cacat, buta sebelah matanya, duduk di kerusi dan percakapannya lemah, tetapi menakjubkan kerana mampu membentuk pasukan pemuda-pemuda yang 'tak tahu takut'.

Bridget Al Qassam terdiri daripada pemuda yang hebat-hebat. Syarat penyertaannya, mestilah pemuda lelaki yang tak pernah tinggal solat subuh berjemaah di masjid selama 6bulan berturut-turut. Tok Imam akan sahkan kalau betul pemuda tu dia namapk tiap-tiap hari datang solat kat masjid. Kemudian akan diberikan setahun latihan dan tarbiah, (pra). mereka wajib hafaz al-Quran, tahajud setiap malam dan hafaz 40 hadis Imam Nawawi. Masing-masing berusia sekitar 18 atau 20-an.

Hebat x.. hebat ow.. Kalau aku tak taip macam ni, dah tentu aku lupa dah, rugi la kalau tak tahu kekuatan sendiri. They are part of our strength ok.

No comments:

Post a Comment