Clouds

Tuesday, 19 August 2014

Bila Hati Terluka dek rasa Hina..

Mr. Mrs. Sensitif...Yang tak terucap, tak terungkap, tapi hanya tersingkap dek air mata.
Sedar memang kecilnya diri ini, seperti kerdilnya hama dibucu langit. Terbang melata tak membawa makna, hanya nasib menumpang hinggap pada bahu orang lain, menumpang kudrat, menumpang rezeki, menumpang kasih sayang.

Lek lu, jangan emo lebih-lebih. Dunia belum kiamat, kudrat belum cacat, hati belum mati, akal masih berfungsi. Bila terasa hati, maknanya adalah silap yang tak terciri. silap yang tak tertegur dek mana-mana insan lain. Mungkin kita malas, mungkin kita lupa diri, mungkin juga kita hidup selesa dan jadi tidak mengerti.

Ambillah masa untuk diam, untuk menangis, bukan masa untuk memendam, pendam jadi luka berkudis..
Tapi tangis cukup sekadarnya, selebihnya pikir balik. "Aku begini, orang sampai hati buat aku begini.. kerana...??..."
Kerana apa? belajar puncanya, pikirkan ubatnya. Selagi tidak berubat, selagi itu sakitnya berulang. Chill, yakin pada Allah. Usahakan ubatnya..

Mungkin ubatnya meminta kita bangun segera, berhenti buang masa, berhenti bergantung pada orang lain.. mungkin ubatnya meminta kita berhenti seketika, menilai kedudukan, kesukaran dan keperluan orang lain sehingga kita merasa serba bagai kekurangan dan kerendahan nilai diri.. No, mana ada orang yang tak bernilai, secacat cacat manusia pun masih boleh membayar zakat fitrah. Kita yang serba lebih ni mengapa putus usaha dan tak henti-henti rasa terbuang tak bernilai?

Sesungguhnya singa yang tak berakal takkan jatuh ke lubang sama untuk kali kedua, manusia yang berakal bagaimana boleh memilih untuk dilukai kali kedua?

No comments:

Post a Comment